OK

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Více informací

Domácí koblížky


Ingredience:

  • 400 g polohrubé mouky (používáme co nejkvalitnější mouku)

  • 150 ml vlažného mléka

  • 30 g droždí

  • 60 g másla

  • 60 g jemného krupicového cukru

  • 2 lžíce rumu

  • 3 žloutky

  • špetka soli

  • citronová kůra z jednoho citronu

  • olej na smažení

  • marmeláda či povidla na naplnění koblížků

  • moučkový cukr na posypání koblížků

Návod:

Připravíme si kvásek a necháme ho na teplém místě. Utřeme máslo s cukrem do světlé pěny, pomalu vmícháme žloutky, přidáme kvásek, rum, sůl a citronovou kůru.

Postupně začneme přidávat mouku a zbytek mléka, těsto vypracujeme do hladké konzistence, tak aby se nelepilo, necháme kynout hodinu a půl na teplém místě, v průběhu kynutí těsto 2 x znovu prohněteme.

Vykynuté těsto vyklopíme na vál, který si předem posypeme moukou, těsto rozválíme na placku silnou přibližně 1 cm, vykrajovátkem na koblihy či obyčejnou sklenou vykrájíme z plátu kolečka, zbylé těsto znovu vyválíme a takto pokračujeme, dokud nevyužijeme celé těsto.

Vykrájené kolečka naskládáme vedle sebe a překryjeme je utěrkou a necháme ještě 20 minut kynout, do nízkého, ale širokého hrnce si dáme rozehřát olej, zhruba 3 cm na výšku, tak aby koblížky při smažení plavaly.

Do rozehřátého oleje vložíme nakynuté kolečka těsta, 3-4 podle velikosti hrnce a hrnec přikryjeme skleněnou poklicí, aby nám koblížky pěkně naskočili, barvu koblížků kontrolujeme přes poklici, když jsou koblížky ze spodní strany usmaženy dozlatova, otočíme je a již bez poklice necháme dosmažit.

Koblížky můžeme plnit džemem pomocí zdobící pistole, nebo je jen potřít z vrchu a pocukrovat.

Tento recept dodal web ZabavneVareni.cz

PŘIDAT ČLÁNEK

PŘIDAT

Inspiruj se

RECEPTY

Objev

NÁPADY

Najdi

NÁVODY