OK

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Více informací

Pečená vepřová kýta s bylinkovým máslem, červené zelí na medu a kynutý knedlík

Ingredience :

Kynutý knedlík 3ks:

  • 500g polohrubá mouka
  • 250g hladká mouka
  • 1ks žloutek
  • sůl
  • 1 kostka droždí
  • 380g mléko
  • špetka cukru
  • 50g rostlinný olej

Červené zelí 4 porce:

  • 1kg čerstvé červené zelí
  • 1ks cibule
  • 3PL rostlinný olej
  • drcený kmín
  • sůl
  • 3PL med
  • 1ČL ocet
  • 2PL solamyl

Maso 4 porce:

  • 600g vepřová kýta v celku
  • 50g slanina
  • 50g bylinkové máslo
  • sůl, pepř
  • 1ks cibule
  • kmín celý

Návod :

Kynutý knedlík v páře:

Do mísy si přesejeme obě mouky, uprostřed uděláme důlek, do kterého si rozdrobíme droždí, přidáme štipku cukru, zalejeme trochou vlažného mléka, zamíchame až se nám vytvoří kašička. Necháme odpočívat do té doby než se nám na na kašičce začnou tvořit bublinky. Potom přidáme do mísy žloutek pokojové teploty, vlažné mléko a uhněteme, krásne kompaktní nelepívé těsto. Těsto pomoučíme, mísu přikryjeme fresh fólií potřenou olejem a necháme kynout, než zvounásobí objem. Po vyknutí přendáme těsto na vál, rozdělíme ho na 3 díly, uválíme rukama knedlíky, pomoučíme a necháme znovu nakynout. Připravíme si parní hrnec, který si vymažeme olejem a až budou knedlíky vykynuté, přeložíme je do parního hrnce a zhruba 25 minut paříme. Jestli jsou knedlíky hotové, poznáme tak, že do nich zapichneme špejli. Pakliže špejle zůstane čistá, knedle jsou hotové.

Opatrně je vyndáme na prkénko a okamžitě je špejlí celé propíchame, aby se z nich uvolnila pára. Potom je potřeme olejem.

Červené zelí:

Zelí si nakrouháme, cibuli si očistíme a nakrájíme na kostičky. Do hrnce si dáme olej, přidáme cibulku, kterou osmahneme do zlatova, přidáme drcený kmín a zelí. Všechno spolu promícháme, přidáme sůl, med, podlejeme vodou a dusíme do měkka. Až je zelí měkké, ochutnáme, dochutíme octem, popřípadě solí nebo medem dle chuti. Ve vode(asi 50g) si rozšleháme solamyl a zahustíme ním zelí. Asi minutu provaříme a je hotovo.

Maso:

Maso v celku si umyjeme, osolíme, opepříme, prošpikujeme slaninou a zprudka opečeme z každé strany na oleji. Potom ho přendáme do pekáčku, okmínujeme, přidáme na měsíčky nakrájenou cibuli. Na vrch masa položíme bylinkové máslo, podlejeme vodou, přiklopíme a pečeme v troubě 1 hodinu při teplotě 180°C. Po hodině odebereme příklop, a pečeme znovu zhruba 30 minut. Počas pěčení maso poléváme výpekem. Po upečení, necháme maso aspoň 15 minut odpočinout.

Potom krájíme maso přes vlákna na plátky.

Servírování:

Na talíř si naložíme porci zelí, přidáme plátky pečeného masa a knedlíky. Maso přelejeme šťávou z výpeku.

Tento recept dodal web varenijeumeni.cz

PŘIDAT ČLÁNEK

PŘIDAT

Inspiruj se

RECEPTY

Objev

NÁPADY

Najdi

NÁVODY