OK

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Více informací

Sushi - Nigiri

Ingredience :

  • rýže na sushi

  • řasa Nori

  • rýžový ocet

  • cukr

  • sůl

  • sójová omáčka

  • křen wasabi

  • nakládaný zázvor

  • ingredience na plnění: ryby, zelenina např. losos, krevety, avokado, mrkev, okurka

Návod :

Příprava rýže:

  2 hrnky (po 180ml) sushi rýže důkladně propereme ve studené vodě. Přilijeme 2 šálky vody. Rýži nikdy nesolíme při vaření! Hrnec překryjeme pokličkou po celou dobu přípravy. Prudce uvedeme do varu a poté vaříme 15 min pozvolna bez nadzvedávání pokličky. Poté odstavíme z plotny, dáme pod pokličku utěrku a ponecháme ještě 20 minut přikryté. Na dně hrnce by správně měla zůstat tenká vrstva napečené rýže. Mezitím si připravíme směs rýžového octa na dochucení. Na přípravu tohoto množství sushi rýže dáme do kastrolu 3 lžíce rýžového octa, 2 lžíce mletého cukru a 1 čajovou lžičku soli. Zahřejeme na plotně, lépe se tak ingredience rozpustí a spojí a nechat lehce vychladnout.
Hotovou rýži vyklopíme do dřevěné nebo skleněné misky a lehce tam vmícháme (nepoužíváme kovové nádoby) větší část nálevu z rýžového octa. Při promíchávání se snažíme nenarušit strukturu zrnek, spíše rýži převracíme. Někdo používá vějíř, aby rýže vychladla co nejrychleji. Správně připravená sushi rýže je přirozeně lepkavá a optimálně drží potřebný tvar.

Příprava Sushi-Nigiri :

Připravíme si na stůl misku s vodou, do které přidáme trošku rýžového octa. Používá se jako oplach rukou, aby se nám rýže nelepila, ocet má zároveň dezinfekční účinek.

Nejdříve si esteticky nakrájíme kousky (asi 2x5cm) lososa nebo tuňáka Namočíme si ruku do octového roztoku. V ruce pak vyformujeme malý váleček. Pořádně pomačkáme, aby se mám rýže nerozpadla. Pak tento váleček zlehka jedním prstem namázneme wasabi a z horní strany k němu pevně přimáčkneme kousek ryby či krevetu. Pomocí obou rukou zpracujeme do pěkného tvaru. V ideálním stavu vznikne mezi rybou a rýží dutinka, která zajistí bezproblémové rozkousnutí na dvě části a tedy bezproblémový způsob konzumace. Můžeme nigiri převázat tenkým proužkem nori.

Servírování:

Sushi servírujeme s wasabi křenem, nakládaným zázvorem a wasabi křenem.

Tento recept dodal web varenijeumeni.cz

PŘIDAT ČLÁNEK

PŘIDAT

Inspiruj se

RECEPTY

Objev

NÁPADY

Najdi

NÁVODY