Nový školní rok přináší nejen nové příležitosti a výzvy, ale také možnost využít moderní elektroniku k podpoře efektivního učení a zábavy. Dnešní školáci žijí v době, kdy technologie ovlivňují téměř každý aspekt života. V tomto článku se podíváme na několik inteligentních zařízení, která mohou školákům pomoci dosáhnout školních úspěchů a zároveň si užít volný čas.

 

Chytrý telefon pro spojení a organizaci času

Chytrý telefon se stal nezbytným společníkem všech věkových skupin, včetně školáků. Děti a mládež dnes využívají telefon k rychlé komunikaci se spolužáky i s učiteli. Existují také aplikace pro organizaci úkolů, rozvrhy, známkování či absence (např. Bakaláři), které jsou dostupné i pro rodiče. Důležité je ale také věnovat pozornost tomu, jakým způsobem jsou telefony využívány, aby neodsouvaly učení na druhou kolej, ale sloužily jako nástroj ke zlepšení efektivity.

 

Tablet nebo notebook pro vzdělávání

Tablety a notebooky jsou skvělými nástroji pro studium a práci na projektech. Díky nim mohou školáci snadno přistupovat k učebním materiálům online, vyhledávat informace a tvořit prezentace. Je důležité vybrat zařízení s dostatečným výkonem a funkčností, která odpovídá věku a potřebám dítěte. Dnešním standardem jsou již 15“ notebooky, které mají výhodu numerické klávesnice.

 

E-čtečka pro podporu čtení a ochranu zraku

E-čtečky jsou skvělými pomocníky pro milovníky knih a studijních materiálů. Díky nim lze mít stovky knih uložených v jediném zařízení, což je ideální pro školní projektové práce nebo čtení povinné literatury. Jelikož jsou vybaveny displejem s e-inkoustem, který nezáří a nebliká, snížíte tím namáhání zraku modrým světlem.

 

Chytré hodinky pro sledování času a zdraví:

Chytré hodinky nejenže umožňují školákům sledovat čas, ale také monitorovat svou fyzickou aktivitu a zdraví. To je důležité zejména v době, kdy sedavý způsob života může negativně ovlivnit zdraví dětí. Dětské verze jsou pak vybaveny SOS tlačítkem a lokátorem GPS, takže rodiče mohou v případě krizové situace včas zasáhnout.

 

Sluchátka pro koncentraci a zábavu

Kvalitní sluchátka jsou skvělým doplňkem pro koncentrovanou práci i zábavu. Pomáhají eliminovat okolní ruchy při studiu a mohou být využívána i pro poslech hudby nebo podcastů během volného času. V případě více sourozenců pak každému zajistí studijní pohodu a neruší se navzájem. Při výběru je vhodné zaměřit se na modely s technologií ANC pro aktivní potlačení hluku.

 

Grafické tablety pro kreativitu

Pro studenty grafiky a umělecky nadané školáky může být zajímavou volbou grafický tablet. Jedná se podložku, na kterou můžete psát a kreslit dotykovým perem (nazývaným též stylus). Je citlivé na tlak, takže s ním kreslíte velmi podobně jako s jakoukoli jinou běžnou tužkou. S grafickým tabletem je kreslení na PC více intuitivní, protože místo krokolomných tahů s myší se pracuje s interaktivním perem. Kromě kreslení a psaní s ním lze vytvářet interaktivních prezentace, což může podpořit kreativitu a zapojení do výuky.

 

Tiskárna pro usnadnění domácích úkolů

Domácí úkoly a projekty jsou nedílnou součástí školního života. Tiskárna může být skvělým pomocníkem pro rychlé a pohodlné vytisknutí potřebných materiálů, prezentací a dokumentů, které dnes žáci dostávají běžně v elektronické podobě. S rostoucí náročností úkolů se zvyšuje také potřeba prezentovat pracovní výstupy v tištěné formě. Kvalitní multifunkční tiskárna s možností skenování a rychlého tisku může školákům ušetřit čas a poskytnout výhodu ve studiu.

 

Herní konzole jako odměna za dobré známky

Herní konzole mohou sloužit nejen jako zábava, ale také jako motivace pro dosažení vynikajících výsledků ve škole. Stanovení jasných cílů, například určitý průměr známek nebo splnění úkolů, a spojení těchto cílů s možností získání času na herní konzoli může posloužit jako skvělá motivace. Tato odměna může podpořit jejich snahu, sebekázeň a zapojení do učení. Je však důležité tuto motivaci využívat s rozvahou a zajistit, že děti si uvědomují význam vzdělání samotného, nikoli pouze odměny.

 

Závěr

Moderní elektronika nabízí školákům mnoho možností, jak podpořit jejich vzdělávání, organizaci a zábavu. Je však důležité najít správnou rovnováhu mezi využíváním technologií a trávením času mimo obrazovky. S vhodnými inteligentními zařízeními mohou školáci dosáhnout úspěchu ve škole a zároveň se rozvíjet jako celistvé osobnosti. Nakonec vždy bude záležet na přístupu rodičů.

 

Zpracováno z podkladů Electroworld.cz