Mnoho malých firem vzniká postupně přechodem od podnikání v domácnosti. To znamená, že je možné spojit téma ochrany proti výpadku napájení pro domácnosti i o malé firmy. Co můžete zálohovat, aby vše fungovalo spolehlivě při nenadálých problémech s dodávkou elektrické energie?

V praxi se setkáváme s několika druhy problémů, které se objevují v energetické síti a ve vašem odběrném místě. Prvním problémem je přepětí v síti, které vzniká například úderem blesku do rozvodného vedení, které nestačí ochránit prvky rozvodné soustavy dodavatele energie. Většina moderních UPS je schopna se s přepětím v síti jak krátkodobého, tak i dlouhodobého charakteru vyrovnat a ochránit připojenou techniku.

Pokud dojde v síti k podpětí, záleží pak na délce jeho trvání. Krátkodobé změny jsou většinou přístroje díky používaným elektronickým zdrojům vyrovnat samy. V případě delšího výpadku pak už nastupuje elektronika v UPS, která dorovná napětí na výstupu UPS na správnou hodnotu.

Nejnepříznivějším případem je ale výpadek napájení, kdy je třeba spotřebu připojených zařízení pokrýt ze záložního zdroje. K tomu ostatně UPS slouží.

 

Co je třeba chránit?

Tak zcela určitě je to počítač a monitor, aby se udržely v běhu, a – pokud jde o delší výpadek – jsme byli schopni uzavřít rozpracované úlohy a počítač spolehlivě vypnout. V případě notebooku je situace lepší, protože zde pomohou udržet takové zařízení v chodu v něm vestavěné baterie. Malá pozornost se věnuje modemu nebo routeru (případně modem-routeru). Je důležité, aby v případě výpadku proudu pracovalo i připojení k internetu. Proto k UPS připojujeme i tato zařízení.

Síťová úložná zařízení NAS jsou dalším prvkem, kterým bychom měli věnovat pozornost. Ta by měla běžet bez výpadků (kvůli možné ztrátě dat při neočekávaném vypnutí) a měla by se vypínat programově, na povel uživatele, případně UPSky, pokud ta umožňuje ovlivňovat připojená zařízení tak, jako to dokážou třeba zdroje CyberPower.

S růstem firmy přibývají další zařízení, jejichž neočekávané vypnutí by znamenalo problém. Tak například 3D tiskárna. Při přerušení tiskové úlohy nemůžete navázat tam, kde jste skončili v okamžiku výpadku, ale musíte tisknout vše znovu, což může trvat i několik hodin. Proto je důležité třeba i 3D tiskárnu udržet v práci s pomocí UPS.

Volbu velikosti a provedení UPS bychom měli volit tak, aby dokázala „uživit“ po čas výpadku všechna připojená zařízení s dostatečnou časovou rezervou. Dobří výrobci poskytují diagramy závislosti délky udržitelného provozu v závislosti na odběru připojených zařízení. Díky tomu je pak možné vybrat správné zařízení. Jeho provedení pak vybírejte podle místa, kde bude UPS umístěna. Nezapomínejte ale na to, že UPS je těžké zařízení díky vestavěnému balíku baterií. Podle toho dimenzujte místo, kam UPS umístíte.

 

UPS CyberPower OLS1000EA

Tímto se dostáváme ke zkušenostem z praxe povozu nového modelu z řady Online S Advance. Je možné vybrat si ho v provedení tower nebo rack, podle toho, zda ji chcete umístit do serverovny. Co vám na úvod zabere nejvíce času, je definování toho, co připojíme k UPS. A pak instalace podpůrného softwaru, protože tady CyberPower vše promyslel až do posledního detailu.

S UPS CyberPower OLS1000 dostáváte příručku v češtině a můžete si ji stáhnout i z webových stránek výrobce. Stejně tak je tu ke stažení příručka, která s vámi v oblasti instalace a zapojení UPS rovněž komunikuje česky. Dokumentace k obslužnému softwaru je pak k dispozici v několika jazycích, protože se předpokládá, že instalaci budou provádět odborníci, kteří vládnou anglickým jazykem.

Uvedený přístroj je univerzální, myšleno z pohledu kapacity a výdrže připojených přístrojů v provozu na akumulátor. Je tedy vhodný pro potřeby kanceláří i malých serveroven. Výrobce pro tento typ dodává externí bateriové bloky, které můžete připojovat k UPS do série tak, že připojíte první externí akumulátor do příslušné zásuvky pod krytkou. Pokud by to později bylo stále málo, můžete si přikoupit další akumulátory, které připojujete stejným způsobem k posledně dosud připojenému akumulátoru. UPS pak roste s rostoucím příkonem vámi používaných zálohovaných přístrojů.  

A ještě jeden plus pro CyberPower: baterie, které jsou používány jsou většinou olověné. A tím zde řešíme problém, zvaný přebíjení. Pokud totiž takový akumulátor nabíjíte stále velkým proudem, kromě jiného dochází k jeho přebíjení a přehřívání – a tím pádem se snižuje jeho životnost. CyberPower tohle u svých UPS řeší použitím „inteligentního nabíjení“, kdy ve třech krocích reguluje nabíjecí proud tak, aby akumulátor vydržel co nejdéle. Vestavěná elektronika vás sama včas upozorní na to, že akumulátor se blíží ke konci své živostnosti a je třeba jej vyměnit.

Co se týče obsluhy, všechny ovládací prvky jsou umístěny kolem dobře čitelného displeje, který je nově barevný a může například indikovat havarijní stavy červenou barvou. Pomocí tlačítek, která cyklicky mění zobrazované informace, lze zobrazit napájecí napětí v síti, napětí na výstupu UPSky, stejně tak i frekvenci a podobně. V případě výpadku napájení a přechodu na záložní napájení, pak vidíte dobu, po kterou UPSka ještě vydrží zásobovat připojená zařízení. Můžete si zvolit to, co se má provést, pokud dojde k výpadku napájení, například zda se má zapnout akustický signál a podobně.

Úkolem obsluhy pak je, aby včas dokázala ukončit běžící procesy správným způsobem. A například tam, kde jde o proces, který by neměl být nebo naopak nesmí být přerušen, zásobuje záložní akumulátor toto zařízení po dobu, než se dokončí nějaká operace. To je příklad tisku na 3D tiskárně nebo vypínání NAS.

Pokud spustíte UPSku poprvé, informuje vás, zda v ní nainstalovaný obslužný software (firmware) je aktuální nebo zda došlo od doby, kdy UPSka opustila výrobní linku, k úpravě firmwaru. Instalační program vám pak pomůže online aktualizovat firmware na nejnovější verzi.

A pak tu je ještě obslužný software. Možnosti vypnutí připojených přístrojů jsou tři. Za prvé je UPSka připojena buď přes USB kabel k počítači nebo může být připojena přes sériové rozhraní RS-232C. Tak je možné počítač vypnout manuálně a UPS ovládat z tohoto počítače. UPSka může vyslat signál o tom, že není napájena a že jí dojde anergie – a tak může nechat připojený počítač vypnout sama.

UPS můžete vybavit síťovou kartou, na kterou je na zadní straně připraveno místo. Do něj se modul vloží a připojí se ethernetovým kabelem k síti. Pak můžete z jednoho počítače pomocí obslužného softwaru ovládat všechny ostatní počítače v síti a díky síťovým modulům nechat vypnout i jejich UPS.

Pro UPSky si můžete pořídit další modul, který dokáže monitorovat teplotu, ale i vlhkost – a mnoho dalšího. Tak máte všechny UPS neustále pod kontrolou.