Nech se unést na vlně kulinářského umění s našimi skvělými recepty, snadnými návody a originálními nápady!
Inspiruj se nebo tvoř s námi a přidej svůj článek.
DOPORUČUJEME
Vánoce jsou za dveřmi - tip na dárek!
Vánoce se nezadržitelně blíží a vy nevíte, čím potěšit své nejbližší? Kniha rozhodně nikoho neurazí, tak to letos zkuste s knihou "Dům za lesem".
Hovězí polévka s domácími kurkumovými těstovinami
Dnes Vám nabízím vlastní recept na polévku, která je bez nadsázky velmi zdravá a uzdravující. V hlavní roli bude silný hovězí vývar s čerstvou, na másle dušenou zeleninou a DOMÁCÍ TĚSTOVINY S KURKUMOU, tedy chcete-li indickým šafránem. Bylina je to velmi zdravá, má léčivé účinky a v závěru o ní ještě bude řeč.
Budeme potřebovat
- Necelého půl kg hovězího masa s kostí
- 1 větší cibuli
- 3 větší mrkve
- 1/4 celeru
- 2 větší petržele - kořen
- Nové koření
- Pepř
- Sůl
- Česnek
- Bujon (nemusí být)
- 200 gramů hladké pšeničné mouky (ideálně výběrové)
- 2 celá vejce
- 1-2 čajové lžičky kurkumy (indický šafrán)
- Sůl - těstoviny, které budete hned vařit - těsto solíte. Těstoviny, které chcete sušit a uchovat na pozdější použití nesolte!
- Vlažnou vodu (pokud bude těsto příliš tuhé)
Postup přípravy
- VÝVAR: Maso odblaníme, očistíme, vložíme do hrnce s vodou, přidáme oloupanou celou cibuli, několik kuliček pepře, nové koření, sůl, stroužek česneku. Přivedeme k varu a vaříme.
- Očistíme a nakrájíme kořenovou zeleninu. Nakrájenou zeleninu dusíme na MÁSLE (asi jedna lžíce v kastrůlku), až se začne přichytávat dna a měkne. Osolíme a ještě chvíli pod pokličkou dusíme do měkka.
- TĚSTOVINY: Z ingrediencí vypracujte těsto a udělejte bochánek, ten zabalte do potravinové fólie a nechte asi půl hodinky odpočívat.
- Na pomoučeném vále potom těsto vyválejte ve směru od středu ke krajům, různě při válení těstovým plátem otáčejte, abyste dosáhli rovnoměrného rozválení.
- S pomocí rádýlka, ostrého nože nebo strojku na těstoviny rozporcujeme těsto.
- Vezmeme velký hrnec a naplníme dostatečným množstvím vody, tu osolíme a dáme kapku oleje, aby se těstoviny neslepovaly. Přivedeme k varu a jakmile vře, dáváme těstoviny a vaříme odkryté - bez pokličky.
- Občas zamíchejte. Jakmile se vám bude zdát, že by těstoviny již mohly být hotové, pak jednu vytáhněte, rozkrojte či ochutnejte.
- Hotové těstoviny scedím, nechám okapat a vložím do mísy mírně vymazané máslem. Ozdobím zelenou petrželkou.
- Mezitím je hotový vývar, tedy vyjmeme maso, nakrájíme na kousíčky a vývar přecedíme, aby byl čistý.
- Na talíř klademe maso, dušenou zeleninu, zalijeme vývarem a přidáváme kurkumové domácí těstoviny a ozdobíme petrželkou.
Tipy:
Polévka je to silná, chutná, zdravá a kurkumu jsem si velmi oblíbila. Kdybych se měla vzdát veškerého koření a musela si vybrat, pak vsadím na ni, na zlatou královnu.