DOPORUČUJEME
Růže z listového těsta
Suroviny:
listové těsto
kečup
salám vysočina
oregano
vejce
Vepřové kuličky s petrželkou v rajčatové omáčce
Na talíř nandáme porci špaget do tvaru hnízda, na vrch naložíme masové kuličky a přelijeme rajčatovou omáčkou. Nakonec posypeme parmezánem.
Budeme potřebovat
- 500 g vepřová kýty
- 2 housky nebo rohlíky
- 1dcl mléka
- Čerstvá petrželka
- Čerstvý tymián
- 1 rajčatový protlak
- Nové koření celé
- Černé koření celé
- Bobkový list
- Mletá skořice
- Citrón
- Hnědý cukr
- 1 ks cibule
- 3 PL slunečnicového oleje
- 50 g másla
- 50 g hladké mouky
- Parmezán
- 400 g špaget
- Olivový olej
- Sůl
- Pepř
Postup přípravy
- Nejdříve si maso umyjeme, očistíme a umeleme. Pečivo nakrájíme na menší kostky, namočíme do mléka, potom pečivo vymačkáme, přidáme ho do namletého masa.
- Do masové směsi přidáme sůl, pepř, tymián, nasekanou petrželku a všechno rukama prohněteme.
- Tvarujeme malé kuličky, které na oleji opečeme do zlatova z každé strany a položíme je vedle na talíř.
- Do pánve, kde jsme opékali kuličky, přidáme nakrájenou cibulku, osmahneme ji do zlatova, přidáme nové koření, černé koření, bobkový list, tymián a protlak.
- Všechno spolu osmažíme a zalejeme vodou. Potom přidáme sůl, mletý pepř, skořici, hnědý cukr, šťávu z citrónu, vše necháme provařit a do tohoto základu vložíme opečené masové kuličky.
- Kuličky dusíme zhruba 25 až 35 minut do měkka.
- Až je maso měkké, vybereme ho do čistého hrnce. V rendlíku si připravíme jíšku z másla a hladké mouky a vložíme ji do omáčky.
- Omáčku znovu povaříme 20 minut, potom ji propasírujeme (přecedíme) na masové kuličky. Omáčku dochutíme a zjemníme oříškem másla.
- Špagety uvaříme dle návodu (al dente).
Tento recept dodal web varenijeumeni.cz