DOPORUČUJEME
Růže z listového těsta
Suroviny:
listové těsto
kečup
salám vysočina
oregano
vejce
Pepřenky z ryb
Nasolené, v octovém nálevu naložené proužky rybího masa, promíchané se sterilovanou zeleninou, dochucené pepřem a dalším kořením, nakonec zalité sladkokyselým nálevem.
Budeme potřebovat
- 2 kg bílé ryby (cejn, plotice, kapr ...)
- 5-6 vrchovatých lžic soli
- 3 dcl octa
- 3/4 l převařené, mírně prochladlé vody
- 2 vrchovaté lžíce cukru
- 1 vrchovatá lžíce soli
- 5-8 ks kuliček černého pepře
- 5-8 ks kuliček černého pepře, 4-6 ks kuliček nového koření
- 2 ks bobkové listy
- Na dohotovení:
- 150-200 g sterilované zeleniny (směs zelí, mrkve, hrášku a okurky)
- Mletý černý pepř
- 5-7 ks středně velkých cibulí
- Na nálev na finální zalití (dochucení):
- 1,5 lžíce soli
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- 1 ks chilli papričky
- 2 dcl vody
- 1 dcl octa
- 5-6 lžic oleje
- 3 lžíce krystalového cukru
Postup přípravy
- Očištěné ryby nafiletujeme, jednotlivé filety pak nakrájíme na proužky, ty vložíme do cedníku a důkladně propereme pod studenou tekoucí vodou, necháme důkladně okapat.
- Připravené maso dáme do větší mísy a posypeme solí, promícháme a necháme několik hodin odležet, nejlépe přes noc.
- Připravíme nálev na naložení: smícháme 3 dcl octa s převařenou, mírně prochladlou vodou (¾ l), přidáme lžíci soli a 2 lžíce cukru, celé koření, vše promícháme.
- Odležené ryby propláchme, zbavíme soli a necháme okapat, maso pak vložíme do zavařovací sklenice a zalijeme studeným nálevemu, uzavřeme víčkem a necháme v lednici asi 4 až 5 dní odležet.
- Jakmile kosti díky působení octa změknou, proužky ryby procedíme a necháme okapat.
- Oloupané cibule nakrájíme na plátky, přidáme sterilovanou zeleninu, na kousky pokrájenou chilli papričku, vše smícháme, dochutíme pepřem.
- Nakonec směs dáme do zavařovacích sklenic, zalijeme finálním nálevem, který jsme připravili smícháním výše uvedených surovin, zavřené pepřenky necháme další 2 až 3 dny odležet, pak se do nich můžeme konečně pustit.
Několik hodin nasolení, 4 až 5 dní naložení, 3 dny finálního odležení
Tento recept dodal www.rybarskyrozcestnik.cz