DOPORUČUJEME
Růže z listového těsta
Suroviny:
listové těsto
kečup
salám vysočina
oregano
vejce
Sushi - Maki
Sushi servírujeme s wasabi křenem, nakládaným zázvorem a wasabi křenem.
Budeme potřebovat
- rýže na sushi
- řasa Nori
- rýžový ocet
- sůl
- sojová omáčka
- cukr
- křen wasabi
- nakládaný zázvor
- ingredience na plnění: ryby, zelenina např. losos, krevety, avokádo, mrkev, okurka
Postup přípravy
- Příprava rýže: 2 hrnky (po 180ml) sushi rýže důkladně propereme ve studené vodě. Přilijeme 2 šálky vody.
- Hrnec překryjeme pokličkou po celou dobu přípravy. Prudce uvedeme do varu a poté vaříme 15 min pozvolna bez nadzvedávání pokličky.
- Odstavíme z plotny, dáme pod pokličku utěrku a ponecháme ještě 20 minut přikryté. Na dně hrnce by správně měla zůstat tenká vrstva napečené rýže.
- Připravíme si směs rýžového octa na dochucení. Na přípravu tohoto množství sushi rýže dáme do kastrolu 3 lžíce rýžového octa, 2 lžíce mletého cukru a 1 čajovou lžičku soli.
- Zahřejeme na plotně, lépe se tak ingredience rozpustí a spojí, necháme lehce vychladnout.
- Hotovou rýži vyklopíme do dřevěné nebo skleněné misky a lehce tam vmícháme větší část nálevu z rýžového octa.
- Při promíchávání se snažíme nenarušit strukturu zrnek, spíše rýži převracíme.
- Příprava sushi: Připravíme si na stůl misku s vodou, do které přidáme trošku rýžového octa. Používá se jako oplach rukou, aby se nám rýže nelepila, ocet má zároveň dezinfekční účinek.
- Na bambusovou podložku si položíme plátek mořské řasy Nori tou lesklejší stranou dolů. Na matnější stranu naneseme vychladlou tenkou vrstvu rýže, pokud možno od bočního kraje ke kraji, pouze z našeho pohledu vzdálenější okraj ponecháme volný - kvůli slepení k sobě.
- Vrstva by měla být tenká (0,5cm) a souvislá bez děr.
- Na kraj blíže k sobě naneseme tenoučkou vrstvu wasabi, umístíme ingredience.
- Pomocí bambusové podložky svineme sushi a snažíme se jej s citem stahovat, ale dáváme pozor, aby řasa nepraskala.
- Prázdný konec Nori navlhčíme vodou a ve finále srolujeme do požadovaného tvaru.
- Hotovou rolku necháme asi 15 minut odležet, aby do sebe řasa mohla natáhnout vlhkost z rýže a lépe se krájela.
- Odřežeme okraje, to co se nám z rolky podařilo vytlačit, po té rolku nakrájíme na 6-8 kousků (asi 2cm šířka).
Rýži nikdy nesolíme při vaření!
Nepoužíváme kovové nádoby.
Někdo používá vějíř, aby rýže vychladla co nejrychleji.
Správně připravená sushi rýže je přirozeně lepkavá a optimálně drží potřebný tvar.
Sushi je nejlepší čerstvé, namáčené do japonské sójové omáčky Kikkoman s rozmíchaným wasabi křenem. Jednotlivé kousky prokládejte nakládanými plátky zázvoru.
Tento recept dodal web varenijeumeni.cz