DOPORUČUJEME
Domácí játrová paštika z kuřecích jater
Játrová paštika
500 g kuřecí játra,
2 stroužky česneku,
250 g másla, 1 ks cibule,
80 ml smetany, 1 lžíce sádla,
sůl, drcený kmín, mletý černý pepř,
bylinky provensálské
Harpagonovy tolary
V kuchyni mám ráda klasiku. I mimo kuchyni. Ostatně, co vám budu vyprávět. Začínám zpracovávat těsto, přemýšlím, jaký výtvor z něj nakonec bude a po chvíli už vím. Jakobych měla Moliéra přímo v kuchyni. To je pane hra! Hlavní hrdina se jmenuje Harpagon, starý bohatý vdovec a lichvář, který je ovládán lakomostí. Takže LAKOMEC!
Budeme potřebovat
- 1 kg hladké (dobře prosáté) mouky
- 1 kostku droždí
- 1 celé máslo (250 gramů, nenechejte JEJzměknout, bude se strouhat!)
- 2 celá vejce pokojové teploty (+1 na potření)
- 1 kg brambor
- cca 2 dcl oleje
- 3-4 ČL soli
- na posyp: např. kmín, sezamové či lněné semínko, tvrdý sýr dle vlastní chuti, paprika atp.
- 400-500 ml mléka
Postup přípravy
- Do prosáté mouky uděláme důlek, nadrobíme droždí, trošku soli, přidáme lžičkou trošku cukru a zalijeme malým množstvím mléka a počkáme, až vzejde kvásek. Přidáme ostatní ingredience (kromě MÁSLA a BRAMBOR) a zpracujeme hladké těsto, které necháme při pokojové teplotě kynout. To bude trvat zhruba hodinu.
- Uvaříme ve slupce brambory (můžeme si je připravit takto i den předem) a až vychladnou, nastrouháme je na jemném struhadle.
- Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném vále. Na tento rozválený plát vykynutého těsta naskládáme nastrouhané brambory. Třetí vrstvu bude tvořit nastrouhané máslo.
- Toto těsto přeložíme na sebe a necháme asi půl hodiny ještě kynout a toto překládání opakujeme několikrát. Dělala jsem čtyřikrát, bohatě to stačí.
- Dobře popřekládané těsto válkem jemně rozválíme, opravdu jen jemně, na silnější plát. Dělávám tak něco mezi půl centimetrem až centimetrem vysoký.
- Vykrajovátkem kruhového tvaru vykrajujeme kolečka, potíráme je nahoře rozšlehaným vajíčkem a můžeme anebo nemusíme ještě před pečením posypat. Protože jsem chtěla, aby vypadaly přece jen rozdílně, tak jsem použila na část pečiva kmín, na část sýr, část je posypaná rozdrceným lněným semínkem.
- Pečeme dozlatova, peču je v remosce, takže kolem 170 - 200 st. Celsia.
Tip na závěr:
Pokud se vám zdá, že je to pracné, pak zdání občas klame. Dělávám tolárky i v malých dávkách, když mi zbydou vařené brambory. Stačí si přepočítat poměr surovin a je to.
Třeba si Harpagonovy tolary nakonec docela oblíbíte. Hlavně se o ně podělte a nestaňte se také takovým Harpagonem, který by je chtěl mít jen pro sebe.
Tento recept dodal web Woman-today.cz