Svá první moudra obalená do elektronické vazby jsem publikoval přes jedno vydavatelství, nicméně před koncem licenční smlouvy jsem měl trochu jiný záměr: „Pošéfovat si to po svém – vlastní cestou.“

Se svou úžasnou revolucí jsem se obrátil na pana Milana Vilímka Jihlavského, který na svých stránkách šíří velmi cenné rady ke tvorbě elektronických knih. Panu Jihlavskému jsem napsal, že bych chtěl prodávat své e-knihy za ryze dobrovolnou cenu, a že přemýšlím, jak mohu něco takového netypického zrealizovat. Do e-knih zasvěcený inženýr z Jihlavy mě přesměroval do Brna – k mladému patriotovi Michalu Kašpárkovi, který své Poznej Brno vydal taky po svém. Navíc o tom napsal poučný článek. Načetl jsem informace, které jsem využil. Priorita byla, aby můj čtenář mohl zaplatit tolik, kolik mu jeho nálada zrovna vyhodí z peněženky. Pan Kašpárek mne ale inspiroval v jisté věci – doporučit cenu, kolik by každý měl zaplatit. Tak se i stalo…

Nicméně Poznej Brno běží přes Fetchapp, který se zrovna moc nepřátelí s ne-anglicky hovořícími lidmi. Mé e-knihy jsou určeny různým věkovým kategoriím a já jsem zkrátka nechtěl nikoho tlačit k zanevření na krásný český jazyk, který občas devastuji svými hrubkami. Bohužel toho nejsou ušetřeni ti, kteří mi zaplatí kartou přes platební bránu PayPal. Poznej Brno je možné zaplatit kartou a publikaci si hned stáhnout do počítače, tabletu, mobilu, čtečky knih nebo, kdo ví, jestli ne snad už do hodinek… Autor umožňuje dokonce platbu převodem na účet, ovšem zde je nutná emailová komunikace, aby vám pan Kašpárek poslal e-knihu v příloze. Já sice nevím, jak rychle obdržíte od pana Kašpárka email s publikací (údajně nečeká na připsání peněz na účet), nicméně pochybuji, že ve tři ráno vyskočí z postele a pošle soubory k četbě. Já chtěl něco automatického. Něco, u čeho nebudu muset svým čtenářům asistovat. A zde je rovnice jasná.

Můj web, kde vám pod nohy jinak klidného života sypu své e-knihy, nemá žádnou možnost ověřit si u banky, zda jste mi něco poslali, aby vám byla například Nataša zpřístupněna ke stažení. Takže je jasné, že stažení musí předcházet platbě, čímž se každému z vás otevírá možnost si četbu stáhnout a mně neposlat ani korunu. Na druhou stranu se tím otevírají i jiné dveře, které se mi osobně moc líbí a mohou se líbit i vám; vůbec se nebráním tomu, abyste si e-knihu stáhli, přečetli a až potom zaplatili (podle toho, jak budete spokojeni). Stejnou možnost mají i ti, kteří raději platí kartou; na stránkách je několik možností, kolik poslat peněz z karty – nicméně z platby kartou se mi do peněženky dostane méně peněz (byť je to vždy většina), protože poskytovatel platební brány PayPal musí samozřejmě také z něčeho žít. V tomto systému jsem nikoho nekopíroval, byť si nefandím, že jsem první, kdo něco takového provozuje. Takový pan Kašpárek mi ale dal velký kus inspirace a určil kurz, kudy se dá přes ony kry proplout.

Asi třeba podotknout, že i s úřady jsem „za dobře“. Pokud se dopustím nějakých chyb, bude to vždy z neznalosti. Než jsem svůj prodej spustil, ptal jsem se, volal jsem, psal jsem, vyplňoval jsem formuláře všude, kde vás jen napadne. Mohu svědomitě říci, že úřady České republiky o mém prodeji vědí. Pro průhlednost ze strany finančního úřadu jsem zřídil speciální bankovní účet, kde cinkají veškeré vaše platby za mé e-knihy.

Tímto jsem moc rád, že jsem se vydal po své cestě a fandím všem, kteří mají iniciativu jako pan Kašpárek nebo jiní. Nepochybuji o tom, že se brzy přidají další takoví – jistou zprávu jsem již dostal :-)