Router

Základem stabilní a rychlé sítě, která pokryje celý dům nebo byt, je kvalitní router, ideálně s Wi-Fi 6. Sázkou na jistotu je pak výběr routeru od známé a ověřené značky, například Mercusys. Jestliže jste s projektem nového bydlení teprve na začátku, věnujte umístění routeru, respektive umístění přípojky internetu, velkou pozornost. Router by měl být umístěn ideálně ve středu plochy, kterou má pokrývat, což ale často nejde z mnoha důvodů realizovat, a když se to povede, v interiéru se většinou i tak najdou místa, kde bude signál slabý, nebo tam vůbec nedosáhne. Naštěstí moderní řešení nevyžadují žádné dramatické zásahy do zdiva. Jaké jsou možnosti?

 

Extender

Extendery neboli opakovače signálu byly dlouhou dobu nejjednodušším a prakticky jediným bezdrátovým řešením pro rozšíření sítě. S nástupem mobilních technologií ale ukázaly své slabiny tohoto jinak jednoduchého nastavení. Extendery sice fungují         na principu opakování signálu z primárního zdroje, ale vytvářejí síť novou. Může se tedy stát, že při přechodu mezi nimi na chvíli vypadne signál, a to v momentě, kdy zařízení hledá, ke které síti se připojit.

 

Pro stolní počítače nebo televize to problém není, ale pokud se hodně pohybujete          s mobilem či tabletem po celém domě, pak se vaše zařízení bude připojovat k síti se silnějším signálem. Neznamená to, že byste museli ručně hledat Wi-Fi síť, která má momentálně lepší signál, můžete však zaznamenat dočasnou ztrátu signálu při přechodu mezi nimi.

 

Extendery jsou ale i přes výše uvedenou nevýhodu oblíbené. Jsou totiž velice levné       a k jejich instalaci není třeba nic víc než jen elektrická zásuvka. Následné nastavení             v aplikaci nebo v internetovém prohlížeči je jednoduché a zabere jen pár minut.

 

Důležité je samozřejmě správné umístění opakovače. Měl by být v dosahu primárního signálu a zároveň by měl síť dále rozšiřovat i do takzvaných "mrtvých zón”. Nejčastějším příkladem využití extenderu je rozšíření signálu v horním patře rodinného domu, v němž se obyvatelé mezi jednotlivými podlažími až tak moc nepohybují. V této situaci velmi dobře funguje třeba dvoufrekvenční model Mercusys ME20, který poskytuje kvalitní signál s vysokou přenosovou rychlostí.

 

Mesh systém

Oproti kostrbatému rozšíření signálu pomocí extenderů je využití Wi-Fi mesh systémů naprosto čisté a přímočaré. Nezatěžuje totiž mobilní zařízení přechodem mezi několika sítěmi. Toto elegantní řešení funguje na principu komunikace mezi jednotkami, které vytvářejí jednotnou síť na požadované ploše. Hlavní jednotka je jednoduše připojena k internetu a ostatní jednotky ve většině případech síť dále pouze šíří prostřednictvím Wi-Fi.

 

Z pohledu uživatele je tak mesh systém velice přívětivý, přičemž jej lze jednoduše rozšiřovat o další jednotky, aniž by došlo ke ztrátě přenosové rychlosti. Pro někoho sice mohou být překážkou vyšší pořizovací náklady, ale pracujete-li denně                     na mobilních zařízeních, k tomu ještě využíváte počítače, notebooky, chytré televize nebo hrajete online hry, pak je mesh optimální volbou. Nejlevnější sady dvou mezi sebou komunikujících jednotek vycházejí zhruba na dva tisíce korun.

 

Uživatelsky přívětivý je například mesh systém Mercusys Halo H50G, díky kterému můžete ve své domácnosti vytvořit stabilní unifikovanou bezdrátovou Wi-Fi síť              s jediným názvem a heslem pro celý pokrytý prostor. Vychutnat si tak domácí zábavu můžete bez jakýchkoliv zpoždění, a to s rychlostí až 1 900 Mbit/s, navíc v designově čistém a minimalistickém balení. Připojíte k němu až stovku zařízení, disponuje funkcí Beamforming a ovládat ho lze snadno přes mobilní aplikaci Mercusys dostupnou pro Android a iOS v češtině i slověnštině.

 

Powerline sytém

V extrémních případech nemusí stačit ani mesh systém. Typickým příkladem jsou budovy se silnými stěnami či železobetonovými stropy, kde se kvalita signálu logicky snižuje. Řešením je powerline systém využívající stávající elektrické vedení, například MP510KIT, který lze rozšiřovat až osmi dalšími jednotkami. Stabilita a rychlost přenosu pak závisí na kvalitě elektrického vedení.

 

Řešení, jak bezdrátově rozšířit Wi-Fi signál, existují. Vyberte si pro vás to nejvýhodnější.   A nezapomeňte na zlaté pravidlo. Při rozšiřování sítě pomocí extenderu, mesh či powerline systému vždy dokupujte nové jednotky od stejného výrobce, aby mezi sebou zařízení dokázala komunikovat.