DOPORUČUJEME
Růže z listového těsta
Suroviny:
listové těsto
kečup
salám vysočina
oregano
vejce
Medailonky du Barry
Madame du Barry byla milenkou Ludvíka XV. Měla ráda přepych a luxusní jídlo. Recept, mírně upravený, se zachoval dodnes. Je to náročný pokrm na přípravu vhodný pro slavností příležitosti.
Budeme potřebovat
- 600 g hovězí svíčkové
- 300 g brokolice
- 300 g květáku
- 4 plátky veky
- 250 ml vody
- 1 dl sladké smetany
- 1 ks červené papriky
- 5 cl koňaku
- 1 lžíce worchestru
- 1 lžíce soli, oleje a nasekané petrželky
- 50 g strouhaného parmazánu
- 30 g hladké mouky, másla
- 1/8 l mléka
- 2 žloutky
- špetka muškátového oříšku
- bílý pepř, sůl
Postup přípravy
- Svíčkovou nakrájíme na 4 plátky, naklepeme, osolíme, opepříme.
- Brokolici a květák rozdělíme na malé růžičky a uvaříme ve slané vodě, pak slijeme a necháme okapat.
- Z uvedených surovin na omáčku připravíme omáčku; v kastrůlku rozpustíme máslo, přidáme hladkou mouku, osmahneme, zalijeme mlékem, osolíme, opepříme, přidáme muškatový květ a za stálého míchání uvaříme hustý bešamel.
- Na oleji osmahneme nakrájenou papriku s petrželkou a dáme stranou.
- Plátky bílé veky opečeme na másle.
- Uvařený květák a brokolici vložíme do zapékací misky, zalijeme bešamelem, můžeme posypat ještě sýrem a necháme zapéct v troubě vyhřáté na 200 °C tak 10 minut.
- Plátky svíčkové osmahneme na oleji podle chuti, buď upečeme z poloviny na středu krvavé, nebo propečeme úplně.
- Opečené plátky svíčkové položíme na topinky z bílé veky a ozdobíme opečenou paprikou ochucenou petrželkou.
- Ze šťávy po opečení odlijeme přebytečný olej, přidáme máslo, přilijeme koňak oflambujeme, přidáme smetanu a zakápneme worchestrem.
- Topinky se svíčkovou přendáme na nahřáté talíře, přidáme zapečený květák s brokolicí a nalijeme omáčku.
Tento recept dodal web www.receptyonline.cz