DOPORUČUJEME
Růže z listového těsta
Suroviny:
listové těsto
kečup
salám vysočina
oregano
vejce
Vepřová panenka v kabátku
Jedná se o moderní kombinaci tradičního jídla, v níž se snoubí zaběhlé tradice našich babiček s prvky moderní gastronomie.
Budeme potřebovat
- 600 g vepřové panenky
- 150 g sušených švestek
- 150 ml rumu
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 200 g anglické slaniny nakrájené na plátky
- Sůl
- Pepř
- Olej
- Máslo
- Zelný salát:
- 1 lžíce cukru
- 1 cibule
- 1 lžíce strouhaného křenu
- Sůl, pepř, ocet, olej
- 8 špekových knedlíků
- 400 g zelí
Postup přípravy
- Nejprve si namočíme švestky na 12 hodin do rumu. Maso očistíme, osolíme, opepříme, vytvoříme v něm otvor a ten naplníme švestkami.
- Pak potřeme maso hořčicí a necháme hodinu odpočinout, zprudka jej opečeme na oleji ze všech stran (asi 4 minuty), necháme vystydnout a obalíme v plátcích anglické slaniny.
- Svineme provázkem, dáme do pekáčku, podlijeme máslem a vývarem a pečeme asi 25 minut.
- Pak jej vyjmeme, odstraníme provázek a uchováme v teple.
- Ze stěn pekáčku odškrábeme výpek, podlijeme vývarem, zredukujeme šťávu. Nakonec zjemníme oříškem másla.
- Zelí si najemno nastrouháme a osolíme. Když pustí šťávu, přidáme cibuli, nastrouhané jablko, křen a zálivku, kterou jsme připravili smícháním octa, oleje a cukru. Necháme odležet v lednici.
Pro 4 osoby
Podáváme se špekovými knedlíky LÁZNIČKA, které jsme dle návodu připravili na páře.
Recept a fotografie: Hana Trnková a Tomáš Mika
Tento recept dodaly Knedlíky Láznička, s.r.o.