DOPORUČUJEME
Růže z listového těsta
Suroviny:
listové těsto
kečup
salám vysočina
oregano
vejce
Velkopavlovický kapr se špeclemi
Rybu osolíme, opepříme a pokapeme citronem. V hrnci rozpustíme máslo a přidáme nakrájenou cibuli, necháme zesklovatět...
Budeme potřebovat
- Na kapra:
- 1 menší cibule
- 3 lžíce meruňkové zavařeniny
- 100 ml rybího vývaru
- 100 g sušených meruněk
- 50 g loupaných mandlí
- 50 g sultánek (rozinek)
- Máslo, cukr, hřebíček, skořice, rum
- Sůl, pepř, ocet, citron
- 4 vyfiletované porce kapra
- Na špecle:
- Sůl
- Polévkovou lžíci oleje
- Vodu dle potřeby
- 300 g hladké mouky
- 2 vejce
Postup přípravy
- Rybu osolíme, opepříme a pokapeme citronem. V hrnci rozpustíme máslo a přidáme nakrájenou cibuli, necháme zesklovatět.
- Přidáme trochu cukru, meruňkovou zavařeninu, podlijeme vývarem a necháme deset minut zredukovat, pak přidáme meruňky, které jsme si namočili do rumu nebo jiného destilátu, spařené loupané mandle a necháme provařit s hřebíčkem a s kořením.
- Vložíme kapra, kterého provaříme 15 minut, vyjmeme, stáhneme kůži a vrátíme do omáčky. Nakonec přidáme sultánky a dle chuti dosolíme.
- Špecle: Do mísy prosejeme hladkou mouku, vytvoříme důlek, přidáme vejce, mléko a trochu oleje.
- Vytvoříme nepříliš tuhé těsto, které necháme odpočinout a pak zavařujeme nočky do osolené vody pomocí děrovaného síta na halušky. Špecle jsou vařené, když vyplavou na povrch.
Fotografie a recept: Tomáš Mika a Hana Trnková
Tento recept dodaly Knedlíky Láznička, s.r.o.
Dokonalá chuť zaručena s Knedlíky Láznička