DOPORUČUJEME
Růže z listového těsta
Suroviny:
listové těsto
kečup
salám vysočina
oregano
vejce
Sushi - Nigiri
Sushi servírujeme s wasabi křenem, nakládaným zázvorem a wasabi křenem.
Budeme potřebovat
- rýže na sushi
- řasa Nori
- rýžový ocet
- cukr
- sůl
- sojová omáčka
- křen wasabi
- nakládaný zázvor
- ingredience na plnění: ryby, zelenina např. losos, krevety, avokádo, mrkev, okurka
Postup přípravy
- Příprava rýže: 2 hrnky (po 180 ml) sushi rýže důkladně propereme ve studené vodě. Přilijeme 2 šálky vody.
- Hrnec překryjeme pokličkou po celou dobu přípravy. Prudce uvedeme do varu a poté vaříme 15 min pozvolna bez nadzvedávání pokličky.
- Poté odstavíme z plotny, dáme pod pokličku utěrku a ponecháme ještě 20 minut přikryté. Na dně hrnce by správně měla zůstat tenká vrstva napečené rýže.
- Připravíme si směs rýžového octa na dochucení. Na přípravu tohoto množství sushi rýže dáme do kastrolu 3 lžíce rýžového octa, 2 lžíce mletého cukru a 1 čajovou lžičku soli.
- Zahřejeme na plotně, lépe se tak ingredience rozpustí a spojí, necháme lehce vychladnout.
- Hotovou rýži vyklopíme do dřevěné nebo skleněné misky a lehce tam vmícháme větší část nálevu z rýžového octa. Při promíchávání se snažíme nenarušit strukturu zrnek, spíše rýži převracíme.
- Příprava sushi-nigiri: Připravíme si na stůl misku s vodou, do které přidáme trošku rýžového octa. Používá se jako oplach rukou, aby se nám rýže nelepila, ocet má zároveň dezinfekční účinek.
- Nejdříve si esteticky nakrájíme kousky (asi 2x5cm) lososa nebo tuňáka. V ruce pak vyformujeme malý váleček.
- Pořádně pomačkáme, aby se mám rýže nerozpadla. Pak tento váleček zlehka jedním prstem namázneme wasabi a z horní strany k němu pevně přimáčkneme kousek ryby či krevetu.
- Pomocí obou rukou zpracujeme do pěkného tvaru. V ideálním stavu vznikne mezi rybou a rýží dutinka, která zajistí bezproblémové rozkousnutí na dvě části a tedy bezproblémový způsob konzumace.
- Můžeme nigiri převázat tenkým proužkem nori.
Rýži nikdy nesolíme při vaření!
Nepoužíváme kovové nádoby.
Někdo používá vějíř, aby rýže vychladla co nejrychleji. Správně připravená sushi rýže je přirozeně lepkavá a optimálně drží potřebný tvar.
Tento recept dodal web varenijeumeni.cz