1. Zvolte si nejvhodnější tiskárnu

Alfou a omegou tisku s nejnižšími náklady je správný výběr tiskárny. Z pohledu nákladů na tisk se nejvíce vyplácí tisk na laserových tiskárnách. Vstupní investice do těchto zařízení je sice o něco vyšší, ale její návratnost je na druhou stranu poměrně rychlá. Běžné provozní náklady na tisk jsou totiž nižší, než je tomu v případě používání inkoustových tiskáren.

Důležité je i to, kolik toho tisknete. Inkoustové tiskárny jsou levnější než laserové, ale zase náklady na inkoustové náplně jsou poměrně vysoké a inkoust se rychle spotřebuje. Zatímco ve firmách se tiskne ve větším množství a zpravidla se tam vyplatí používat tiskárny laserové, v domácnostech, kde se tiskne méně, většinou postačí tiskárny inkoustové. Než ale sáhnete po inkoustové tiskárně pro domácnost, rozhodně je užitečné pátrat po tom, jaké má reálné náklady. Není dobrým nápadem koupit tu nejlevnější tiskárnu na trhu – podezřele levné tiskárny často mívají velmi drahé náplně.

Padla vaše volba na tiskárnu inkoustovou? Pokud ano, raději zapomeňte na typy obsahující společnou cartridge pro všechny pestré barvy, tedy pro žlutou, purpurovou a azurovou. Nevýhodou je, že je nutné kupovat novou cartridge pokaždé, když dojde jedna z barev, navzdory tomu, že u těch ostatních je cartridge třeba ještě z poloviny plná. To samozřejmě není příliš ekonomické. Mnohem lepší variantou jsou inkoustové tiskárny, které mají každou barevnou cartridge samostatně. Potom vždy vyměníte jenom barvu, která aktuálně došla.

2. Kupujte kompatibilní náplně

Možná se vám zdá koupě nové tiskárny jako zbytečná investice. Proč kupovat novou, když ta stávající ještě dobře slouží? To je samozřejmě logické. Potom ale přichází otázka, jak co nejvíce zlevnit provoz současné tiskárny. Nejjednodušší úsporou je používat kompatibilní náplně do tiskárny. Dnes se již nemusíte bát, jejich kvality, i co do výtěžnosti jsou na úrovni originálů. Plusem je, že jsou o poznání levnější. Důležité ale je najít si dobrého výrobce, na jehož tonery nebo inkousty je spolehnutí.

TIP: Neriskujte ale použití repasovaných náplní. Ačkoli bývají velmi levné, nejednou je doplňují amatéři místo profesionálů a mohou tak poškodit tiskárnu. Ve výsledku se vám potom takový nákup příliš nevyplatí. Místo úspor může naopak přinést dodatečné výdaje za opravu tiskárny.

3. Tiskněte úsporně

Každá tiskárna mívá také úsporný režim. Proto pátrejte v návodu, jak je možné ho nastavit. Velmi často se jedná o režim „koncept“. Nevýhodou bývá, že u tohoto režimu je kvalita trochu nižší než ve standardu. Určitě ale nepotřebujete veškerý tisk v prvotřídní kvalitě, například celá řada dokumentů pro vnitřní potřeby firmy nebo domácnosti stačí v kvalitě konceptu. Právě nižší kvalita tisku vám dokáže ušetřit nemálo inkoustu či toneru.

Další úspory tkví i ve vhodném používání fontů. Jistě už jste si všimli, že některé fonty jsou tučnější než jiné. Znamená to, že při tisku některých spotřebujete více inkoustu či toneru než u jiných. Vybírejte tedy takové fonty, se kterými ušetříte více náplně. Samozřejmě by to ale nemělo být na úkor čitelnosti textu. Zároveň není od věci poohlédnout se po softwaru, který umožňuje optimalizovat náklady na tisk. I když jsou tyto programy placené, v případě, že tisknete často a spotřební materiál pro tisk tvoří nemalou položku vašich výdajů, je to vhodné řešení. Náklady vynaložené na nákup programu se vám zpravidla brzy vrátí.

4. I na papíru můžete získat úspory

Výběr vhodného spotřebního materiálu - tedy papíru - je také součástí případných úspor. Můžete k němu dojít různými způsoby. Například nakupovat levnější recyklované papíry. Pozor ale na papíry příliš nízké gramáže, které bývají hodně tenké. Mnohdy se v tiskárně zasekávají. Dalších úspor se dá docílit oboustranným tiskem, který si zpravidla můžete nastavit. Pokud ale vaše tiskárna toto nastavení nemá, není nic jednoduššího, než stránku potištěnou z jedné strany ručně vložit do zásobníku a potisknout ji z druhé strany. Můžete také stránky zmenšit třeba na 50 % a jeden papír vytisknout dvě. Zmenšovat se dá i více, ale opět to nesmí to být na úkor čitelnosti textu. Záleží i na vašich potřebách.

5. Omezte tisk. Netiskněte zbytečně

Zdá se vám to jako trochu nesmyslné pravidlo? Právě naopak, tahle strategie je opravdu účinná. Před každým tiskem se zamyslete, zda je opravdu nutné si ten dokument “vyjíždět” na tiskárně, zda vám nestačí mít ho v elektronické podobě. Mnohé firmy se snaží o bezpapírovou kancelář, což není jenom ekonomická strategie, zároveň tento přístup velmi významně pomáhá životnímu prostředí.