DOPORUČUJEME
Vánoce jsou za dveřmi - tip na dárek!
Vánoce se nezadržitelně blíží a vy nevíte, čím potěšit své nejbližší? Kniha rozhodně nikoho neurazí, tak to letos zkuste s knihou "Dům za lesem".
Chlebový kvásek
Budeme potřebovat
- 500 g jemně mleté celozrnné žitné mouky
- voda, vysoká nádoba, dřevěná vařečka, čistá utěrka
Postup přípravy
- 1. den: Do nádoby dáme 200 g jemně mleté žitné mouky a 1/4 l vlažné vody. Zamícháme, přikryjeme a necháme stát při pokojové teplotě.
- 2. den: Přimícháme 100 g jemně mleté žitné mouky, přidáme 1/4 l vody, přikryjeme a znovu necháme stát.
- 3. den: Opět přimícháme 100 g jemně mleté žitné mouky a 1/8 l vody, přikryjeme utěrkou a necháme stát.
- 4. den: Přimícháme 100 g jemně mleté žitné mouky celozrnné a 1/8 l vody, přikryjeme a necháme stát 24 hodin při pokojové teplotě.
Po uplynutí čtyř dnů by měl mít kvásek již svou charakteristickou kyselou vůní, konzistenci měkkého těsta a o jeho kvalitě svědčí i to, že se kolem nádoby slétají octové mušky.
Nádoba musí být opravdu vysoká, protože někdy kvásek pořádně vypění.
Tento recept dodal web varenijeumeni.cz