DOPORUČUJEME
Domácí játrová paštika z kuřecích jater
Játrová paštika
500 g kuřecí játra,
2 stroužky česneku,
250 g másla, 1 ks cibule,
80 ml smetany, 1 lžíce sádla,
sůl, drcený kmín, mletý černý pepř,
bylinky provensálské
Celerovo-mrkvový krém
Listy celeru jsou bohaté na vitamín A, zatímco kořeny (a ty budeme na tento recept potřebovat my) jsou bohatým zdrojem vitamínů B1, B2, B6 a C, dále draslíku, kyseliny listové, hořčíku, vápníku, železa, fosforu, sodíku a mnoha aminokyselin.
Budeme potřebovat
- 1 větší celer (kořen)
- 2-3 mrkve
- 2 menší cibule
- Smetana
- Pepř
- Sůl
- Kmín
- Chilli (nemusí být)
- Petržel
Postup přípravy
- Celer, mrkev a cibuli očistíme a nakrájíme na menší kousky, necháme povařit do měkka (vodu osolíme, opepříme, okmínujeme - nebo můžeme použít vývar).
- Jakmile je zelenina měkká, vše rozmixujeme a přidáme smetanu (množství podle toho, jak moc krémovou polévku chceme), krátce ještě povaříme, podle potřeby opepříme, osolíme, přidáme chilli.
- Ozdobíme zeleným listím, ať to nějak vypadá ... no a sníme!
Celer má velké množství léčivých účinků: snižuje cholesterol, tlak, zlepšuje funkci ledvin, snižuje riziko rakoviny žaludku, je dobrý na nervy apod.
Mimo jiné mě zaujal hubnoucí a detoxikační účinek samozřejmě - pijte celerový džus nebo chroupejte syrový celer - čím více tím lépe, v průběhu celého dne a uvidíte prý, že sníte mnohem méně smaženého a sladkého.
Tento článek dodal blog Kalamita-life