DOPORUČUJEME
Růže z listového těsta
Suroviny:
listové těsto
kečup
salám vysočina
oregano
vejce
Pečená vepřová kýta s bylinkovým máslem, zelí, kynutý knedlík
Na talíř si naložíme porci zelí, přidáme plátky pečeného masa a knedlíky. Maso přelejeme šťávou z výpeku.
Budeme potřebovat
- Kynutý knedlík 3 ks:
- 250 g hladké mouky
- 1 žloutek
- Sůl
- 1 kostka droždí
- 380 g mléko
- Špetka cukru
- 50 g rostlinný olej
- 500 g polohrubé mouky
- Červené zelí 4 porce:
- 3 PL rostlinného oleje
- Drcený kmín
- Sůl
- 3 PL medu
- 1 ČL octu
- 2 PL solamylu
- 1 ks cibule
- 1 kg čerstvého červeného zelí
- Maso 4 porce:
- Sůl
- Pepř
- 1 ks cibule
- Kmín celý
- 600 g vepřové kýty v celku
- 50 g slaniny
- 50 g bylinkového másla
Postup přípravy
- Kynutý knedlík v páře: Do mísy si přesejeme obě mouky, uprostřed uděláme důlek, do kterého si rozdrobíme droždí, přidáme špetku cukru, zalejeme trochou vlažného mléka a zamícháme až se nám vytvoří kašička.
- Necháme odpočívat do té doby, než se nám na na kašičce začnou tvořit bublinky. Potom přidáme do mísy žloutek pokojové teploty, vlažné mléko a uhněteme krásné kompaktní nelepivé těsto
- Těsto pomoučíme, mísu přikryjeme fresh fólií potřenou olejem a necháme kynout, než zvounásobí objem.
- Přendáme těsto na vál, rozdělíme ho na 3 díly, uválíme rukama knedlíky, pomoučíme a necháme znovu nakynout.
- Připravíme si parní hrnec, který si vymažeme olejem a až budou knedlíky vykynuté, přeložíme je do parního hrnce a zhruba 25 minut paříme.
- Opatrně je vyndáme na prkénko a okamžitě je špejlí celé propícháme, aby se z nich uvolnila pára. Potom je potřeme olejem.
- Zelí si nakrouháme, cibuli si očistíme a nakrájíme na kostičky. Do hrnce si dáme olej, přidáme cibulku, kterou osmahneme do zlatova, přidáme drcený kmín a zelí.
- Všechno spolu promícháme, přidáme sůl, med, podlijeme vodou a dusíme do měkka.
- Až je zelí měkké, ochutnáme, dochutíme octem, popřípadě solí nebo medem.
- Ve vodě (asi 50 g) si rozšleháme solamyl a zahustíme ním zelí. Asi minutu provaříme.
- Maso v celku si umyjeme, osolíme, opepříme, prošpikujeme slaninou a zprudka opečeme z každé strany na oleji.
- Potom ho přendáme do pekáčku, okmínujeme, přidáme na měsíčky nakrájenou cibuli.
- Na vrch masa položíme bylinkové máslo, podlejeme vodou, přiklopíme a pečeme v troubě 1 hodinu při teplotě 180°C.
- Po hodině odebereme příklop, a pečeme znovu zhruba 30 minut. Počas pěčení maso poléváme výpekem. Po upečení necháme maso aspoň 15 minut odpočinout.
- Potom krájíme maso přes vlákna na plátky.
Jestli jsou knedlíky hotové, poznáme tak, že do nich zapíchneme špejli. Pakliže špejle zůstane čistá, knedlíky jsou hotové.
Tento recept dodal web varenijeumeni.cz