DOPORUČUJEME
Růže z listového těsta
Suroviny:
listové těsto
kečup
salám vysočina
oregano
vejce
Pečené kuře s nádivkou
Kdo říká, že se na nádivku musí čekat až do Velikonoc? Připravte si ji se šťavnatým kuřetem třeba k nedělnímu obědu. Vyberte to nejlepší, které má loga Bio „zebra“, EU „Bio list“ nebo Klasa. A pokud máte rádi, když ve vláčné nádivce občas něco křupne, máme pro vás tajný tip. Přihoďte do receptu hrst mandliček nakrájených na plátky nebo kousky jedlých kaštanů.
Budeme potřebovat
- 1 celé kuře
- Snítka tymiánu a šalvěje
- 100 g másla
- Sůl
- Pepř
- Sladká uzená paprika
- 3 stroužky česneku
- 9 rohlíků
- 125 ml mléka
- 125 ml kuřecího vývaru
- 7 vajec
- 40 g másla
- Čerstvá petržel
- 420 g uzeného masa
- Sůl, pepř
- Muškátový oříšek
- 60 g hrášku (mraženého)
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 190 °C, kuře omyjte a osušte.
- Kuře zvenku i zevnitř osolte a opepřete, posypte uzenou paprikou.
- Pod kůži na prsa zatlačte 50 g másla. Zbylé máslo rozetřete po kůži.
- Dovnitř vložte oloupané rozbité stroužky česneku, šalvěj a tymián. Poté svažte nohy tak, aby z kuřete bylinky nevypadly.
- Kuře položte na pekáč prsy dolů, podlijte asi 1 cm vody a pečte asi hodinu přiklopené. Pokud je potřeba, během pečení podlévejte vodou.
- Po hodině otočte kuře prsy nahoru, odklopte a nechte ještě 20–30 min dopéct.
- Vyzkoušejte, že je kuře hotové (lehce řízněte do stehna), a poté jej vyndejte z trouby.
- Před porcováním nechte kuře 10 min odstát. Z pekáče slijte šťávu, a pokud je třeba, zredukujte ji na sporáku.
- Na nádivku nakrájejte rohlíky na kousky a v míse je zalijte teplým mlékem a vývarem. Nechte pár minut odstát.
- K rohlíkům vmíchejte žloutky, rozpuštěné máslo, nasekanou petržel, uzené maso nakrájené na kousky a hrášek.
- Vše osolte, opepřete a přidejte nastrouhaný muškátový oříšek.
- Do nádivky vmíchejte pevně vyšlehaný sníh z bílků a poté vše navrstvěte do pekáčku vymazaného máslem. Pečte v troubě společně s kuřetem dozlatova.