DOPORUČUJEME
Růže z listového těsta
Suroviny:
listové těsto
kečup
salám vysočina
oregano
vejce
Hovězí guláš s fazolovými lusky a bramborovou kaší
Guláš servírujeme s bramborovou kaší a čerstvou petrželkou.
Budeme potřebovat
- 3 PL sádla nebo oleje
- 750 g hovězí kližky
- 300 g cibule
- 1 rajčatový protlak
- Sůl, pepř, majoránka, drcený kmín, mletá červená paprika sladká
- 200 g fazolových lusků
- 2 stroužky česneku
- 50 g hladké mouky
- 50 g másla
- Čerstvé petržel
Postup přípravy
- V hrnci rozehřejeme tuk a cibuli smažíme tak dlouho, až dostane zlatohnědou barvu a bude – jak říkají profesionálové – v kastrole chřestit.
- Přidáme 3PL mleté papriky sladké, rajčatový protlak, kmín a základ mírně podlijeme.
- Přidáme maso nakrájené na větší kostky.
- Promícháme, aby se obalilo v základu, osolíme, opepříme čerstvě mletým pepřem, přidáme majoránku a trochu horké vody.
- Snížíme plamen a zakryté maso zvolna dusíme, jen aby šťáva takzvaně probublávala.
- Fazolové lusky si uvaříme v hrnci zvlášť v osolené vodě do křupava cca 2 minuty. V malém kastrolu si připravíme tmavou jíšku.
- Až je maso měkké, přeložíme ho do čistého hrnce, přidáme k němu uvařené fazolové lusky, šťávu zahustíme jíškou a znovu povaříme 20 minut.
- Štávu přecedíme přes hustý cedník na maso, znovu vrátíme na sporák, guláš dochutíme prolisovaným česnekem, solí, popřípadě ještě majoránkou.
Traduje se, že cibule by mělo být stejně jako masa, ale míní se tím objem, nikoli váha; ta je dvojnásobná ve prospěch masa.
Tento recept dodal web varenijeumeni.cz